Ralph van Kralingen

Share

Wat gebeurt er met het bakkersambacht?

Je ziet dat veel ambachten verdwijnen of je ziet dat het ambacht een vernieuwde vorm aan neemt. Mijn persoonlijke interesse naar dit onderwerp is niet helemaal vreemd. Als ik bij mijn oma op visite ben, staat er een aandenken van mijn opa in de kast. De bakkershandkar. Dit leidde mij tot dit onderwerp wat gebeurt er met het bakkersambacht? Daarbij heb ik als deel onderwerp de geschiedenis van het bakkersambacht en de beleving van opa onderzocht. Ook wilde ik weten wie het ambacht hedendaags uitvoert en wie het brood van welke bakker koopt en koopt.

Wat gebeurt er met het bakkersambacht? Na een diepgaand onderzoek kan ik deze vraag beantwoorden. In het bakkersambacht zie je heel goed terug komen dat het een hype is om gezonde en duurzame ingrediënten te gebruiken. Het is ook 'in' om thuis brood te bakken zo dat je bewust bezig ben met wat je eet en hoe het bereid wordt. Ook door de maatschappelijke welvaart zie je dat 2 verdieners meer geld willen besteden aan gezond en eerlijk brood, ook stellen ze hogere eisen aan de producten. Wat je tegenwoordig heel duidelijk ziet terugkomen is het feit dat mensen willen betalen voor producten die met natuurlijke ingrediënten bereid zijn. Er blijft altijd een groep mensen over die geen interesse hebben in duurzame producten dat komt ook vaak omdat ze wat minder te besteden hebben.

Deelonderwerpen

Hoe heeft mijn opa het proces mee gemaakt van ambachtelijke bakkerij naar productie bakkerij? Mijn opa is er zichzelf niet bewust van geweest dat hij een hele belangrijke geschiedenis heeft meegemaakt. Door zijn passie voor ambacht is hij altijd handwerk blijven doen, in het proces zelf ben je jezelf vaak niet bewust van wat er om je heen gebeurd. Toentertijd zagen ze de supermarkten als een gemak niet als een bedreiging, alles moet zo snel mogelijk worden opgebouwd na de oorlog. Belangrijke verschuivingen ervaarde hij als normaal.

Welke soort bakkers zijn er die het beroep beoefenen? Na onderzoek zie je dat er 3 soorten mensen zijn die echt met het ambacht bezig zijn. De thuisbakker de ambachtsbakker en de fabrieksbakker. De overige mensen zijn mensen die gaan voor supermarkt brood snel, makkelijk, goedkoop en lang houdbaar. Ook zie je dat mensen met een dieet geen passie hebben maar gezond brood eten omdat het moet.

Wie zijn de gebruikers, de consumenten van elk type baksel:

Thuisbakker: Zelf brood bakken: mensen die het proces van het brood bewust willen meemaken, hoe hun brood op eerlijke en natuurlijke wijze bereid wordt.

Ambachtsbakker: Brood van de bakker. consumenten die bewust gezonde en eerlijke ingrediënten in hun brood willen terugzien.

Fabrieksbakker: Supermarktbrood: mensen die minder te besteden hebben snel, makkelijk, lang houdbaar en goedkoop.

Bekijk binnenkort uit mijn portfolio op www.ralphvankralingen.com