Onno Feringa

Share

Deeleisendheid

Een fotografieproject over deeleconomie 
en ontbundeling.

Definitie op Wikepedia.com: 
“De deeleconomie is een socio-economisch systeem waarin delen en collectief consumeren centraal staat. Het gaat om gezamenlijk creatie, productie, distributie, handel en consumptie van goederen en diensten. Informatietechnologie is vaak de katalysator die individuelen, vzw's en overheden van informatie voorziet die het delen en hergebruik van overcapaciteit mogelijk maakt.”

Enkele bekende voorbeelden van deeleconomie initiatieven: Thuisbezorgd.nl, Uitzending gemist, Netflix, Spotify, Blendle, Beslist.nl, Booking.com en Airbnb.

We accepteren steeds sneller nieuwe technologieën in ons dagelijks leven. Het aantal via het internet met elkaar verbonden apparaten dat we bezitten neemt toe. Naast onze smartphone dragen we steeds vaker ook een smartwatch, fotocamera of actie-videocamera met internetverbinding bij ons. De hoeveelheid data die we collectief uitwisselen en het aantal online aankopen stijgt jaar op jaar. We leven in het tijdperk van de ‘connected consumer’.

Voorheen was je gebonden aan productsamenstellingen zoals bedrijven die hadden bedacht. Bijvoorbeeld de muziekindustrie en uitgevers waren afhankelijk van fysieke mediadragers (zoals CD’s, boeken en kranten) om content te kunnen verspreiden. Door technische ontwikkelingen in de afgelopen jaren is dat veelal niet langer noodzakelijk en krijgen steeds meer producten een elektronische vorm dat tevens personalisering eenvoudiger maakt.

Als consument ga je voor zo veel mogelijk gemak en maatwerk en word je liever geadviseerd door andere consumenten dan verkopers. Dankzij de moderne digitale communicatietechniek en het internet kan hierin beter dan ooit worden voorzien. Bedrijven die hier niet op inspelen maar vasthouden aan klassieke businessmodellen krijgen het steeds moeilijker.

onnofotografeert.nl

De fotoserie is op 16 januari 2016 gepubliceerd op Frankwatching bij een artikel van Tim Klein Haneveld, Telegraaf Media Groep: www.frankwatching.com/archi...